Jak vybrat správnou velikost vany?

Při výběru dokonalé vany je potřeba myslet především na její rozměry. Důležité je, aby byla koupel dostatečně pohodlná. Vana musí nejen svými rozměry odpovídat Vaší koupelně, ale také by měla odpovídat Vaší výšce. Jak vybrat délku vany podle Vaší výšky? Rádi Vám poradíme!

Rozměry vany

Otázka, jakou konkrétní velikost vany zvolit, se nejčastěji týká vysokých lidí, kteří chtějí výběrem získat, co nejpohodlnější podmínky ke koupání. Správná volba výšky vany  bude důležitá i pro ty, kteří rádi relaxují ponoření v horké vodě a dopřávají si tak dlouhé a výživné koupele.

V první řadě musíme mít na paměti, že příliš malá vana, v případě vysokých uživatelů, nedovolí plně využít její potenciál. Vysocí lidé často řeší problém s narovnáním nohou a pohodlím při opření o okraj vany. Naopak lidé s menší výškou jistě neocení koupel v příliš velké vaně. V takové vany si nedopřejí příliš pohodlnou koupel bez toho, aniž by do ni neustále sklouzávali. 

Jaká délka vany je pro Vás nejlepší?

Nejčastější délky standardních van se pohybují od 140-170 cm. V naší nabídce však naleznete i vany menší a to od 100-130 cm. Takové vany jsou skvělou volbou v prostorech, kde vetší vana není možná a dokonale splní účel koupele. Šíře těchto menších van je možná od už od 65-75 cm. 

Jaká je tedy nejlepší délka vany na výšku? Můžeme předpokládat, že optimální podmínky ke koupání poskytne vana kratší než je Vaše výška cca o 10-15 cm. 

Rádi Vám zde uvedeme příklad v praxi: Ve vaně o délce 140 cm se budou cítit naprosto pohodlně osoby s výškou cca 160 cm. Vana o délce 150 cm je doporučena pro uživatele s výškou do 170 cm. A jakou velikost vany zvolit, když měříte například 180-190 cm? Pro vysoké osoby doporučujeme vany o délce 170 cm, při výšce 2 m pak 180 cm.

Vana pro všechny členy domácnosti

Víme, že vanu nelze vybírat pouze pro jednoho člověka. Vana by měla sloužit všem členům domácnosti, včetně dětí, proto je dobré se nad výběrem vany opravdu zamyslet. Při takovém výběru dokonalé vany byste měli kromě vlastní výšky věnovat pozornost i dalším důležitým aspektům souvisejících s její velikostí. V malých koupelnách se možnosti trochu omezí, protože se může ukázat, že instalace dlouhé vany 170-180 cm nebude vůbec možná. Určitě je potřeba především ale myslet na zajištění pohodlných a bezpečných podmínek pro vstup a výstup z vany a také zbývající místo v koupelně pro další potřebné vybavení.

 

Bára ve spolupráci s kočkou AploMačkou.
Aplomo

mceclip0