Jak si správně vybrat koupelnový nábytek

Jak si správně vybrat koupelnový nábytek

Koupelna se již dávno nevnímá jako místnost s nejnutnějším vybavením pro očistu těla. Koupelna je dnes místem, kde člověk relaxuje po dlouhém dni a dopřeje si v ní čas věnovaný pouze sám sobě.
Vhodně vybraný koupelnový nábytek dotváří a harmonizuje celkový vzhled koupelny a není dobré ho podcenit.

V první řadě je dobré si uvědomit, že je koupelnový nábytek především praktickým vybavení koupelny, bez kterého je těžké se obejít. Sofistikovaný koupelnový nábytek disponuje mnoho úložnými prostory, které jsou v koupelně v podstatě nepostradatelné a to zejména v případě žen, i když v dnešní době nás již muži směle dohánějí :) To je jeden z hlavních důvodů, proč se vždy budu přiklánět ke koupelnovému nábytku a ne k vyzděným pultíkům či deskám, které mají sice skvělý design, ale jejich praktické užití je v podstatě na nule.

Styl

Dále je dobré nahlédnout na koupelnu jako na celek a ujasnit si směr a styl ve kterém má být koupelna vybavena. Dávám-li přednost ostřejším a hranatějším tvarům vždy budu koukat spíše po „hranatém“ nábytku s obdélníkovým tvarem umyvadla. Naopak tíhnu-li více ke klasice nebudu se bránit klasickým umyvadlům s „bříšky“. Naštěstí dnes je již možné si vybrat i s nadčasových tvarů nábytkových umyvadel, které lehce splynou s takřka s každým stylem.

Barva

Co se týče barev nábytku, zde záleží na každém, jaké má cítění, protože nejdůležitější je, aby se ve své koupelně vždy cítil dobře zákazník, nikoli designér :) Ale i v tomto případě bych pro Vás pár rad měla. Klasika nad klasiky je v koupelně bílá barva, která zkrátka pro svou čistotu a jednoduchost do koupelny patří a mimo jiné zde máte jistotu, že Vás zaručeně neomrzí a hlavně se hodí ke všemu. V podstatě základ koupelny je takřka vždy v bílé, počínaje vanou a konče sanitární keramikou, tak zde záleží na Vás zda je lepší bílou linii rozbít anebo ji nechat příjemně ladit.


Naší specialitou je úžasný nábytek, jehož dominantou je bílý lesk a dotváří ho decentní jednoduché detaily dřeva nebo barvy. Např. série Liga, Valencia nebo Senator.

Pravdou je, že v posledních letech se velkým konkurentem bílé stává černá a ani proti kombinaci těchto dvou barev nelze nic namítat, právě naopak. Jenom bych zde upozornila na větší náročnost péče o černou barvu jako takovou. V nabídce nábytku máme také úžasné „barevné“ barvy, jako je červená, dark melon, indigo atd., které jsou opravdu špičkové a navíc na skvělém povrchu nábytku a leckdy jim zkrátka nelze odolat, čemuž odpovídá i velký zájem zákazníků a to zejména o zcela favoritní série Vanessa. Zde bych doporučila střídmost v ostatním vybavení koupelny, jako je např. jednoduché obložení koupelny, kde potom barevný nábytek krásně vynikne a stává se tak luxusní dominantou Vaší koupelny.
Nelze nezmínit nábytek v dekoru dřeva, protože ten směle dohání klasickou bílou barvu a v tomto případě se opravdu nelze divit, protože až si prohlédnete např. série Bronx a Queen, těžko odoláte. Navíc dnes je velmi pěkným trendem obkládat koupelny do dekoru dřeva v kombinaci s velkoformátovými bílými obklady a tento nábytek je k této kombinaci jako stvořený.

V některých sériích je dominantní právě i kombinace materiálů a barev, což z nich činí unikát, který vypadá v decentně zařízené koupelně velmi luxusně a zájem o ně je opravdu velký. Např. série Malta nebo Broadway patří mezi nejoblíbenější.

Kapitolou, kterou je třeba také zmínit je provedení nábytku v lesku a v matu. Lesklého nábytku máme větší výběr, což je dáno větším zájmem zákazníků a i precizním zpracováním finálních úprav povrchů skříněk. Ovšem v nabídce máme i matné série, které jsou velmi zajímavé a nevšední, čímž Vaši koupelnu pozvednou a dotvoří ji tak trochu jinak.

Velluto_2_Post (2)

Provedení

Z praktických rad ohledně výběru nábytku je bezesporu dobré zmínit provedení koupelnového nábytku, který je vyráběn buď jako stojací nebo závěsný. Poslední dobou se oblibě velmi těší závěsný nábytek a to díky své praktičnosti, kdy lze úklid koupelny provést opravdu velmi jednoduše a zejména stírání podlahy je díky tomu nekomplikované a jednoduché. Stojací nábytek je proveden buď na klasických chromových nožičkách nebo na designových stojnách.
Některé série jsou dokonce vyrobeny jako univerzální, jak závěsné, tak stojací. Takže např. u série Manhy máte čas na rozmyšlenou do poslední chvíle nebo je zde prostor i pro změnu.

Když tuto celou problematiku shrnu, je vždy dobré usadit se na jednotném stylu a barvě, vybrat si konkrétní sérii nábytku a držet se této jedné designové série,
tak aby k sobě nábytek hezky ladil a působil harmonicky. Kombinování sérií tedy nedoporučuji. Výjimkou jsou zrcadla a zrcadlové galerky (skříňky), které jsou pro kombinaci s jednotlivými sériemi nábytku přímo určené.

A nyní nezbývá než popřát ten nejlepší možný výběr.

Klára ve spolupráci s kočkou AploMačkou.
Aplomo